27 Mayıs 2016 Cuma

DOST

 
 
Bizler müslüman olarak gözle görülür, elle tutulur bir necaset olmayan her yerde namaz kılarız. Bizim ibadet etmek için özel mekana ihtiyaç yok. Allah’ın kir dediği kirler bulunmayan heryerde biz ibadet ederiz. O yüzden Niyazi Mısri hazretleri şöyle buyurmuştur
“Kabede puthanede, hanede, viranede,
Çağırıram dost, dost”
Muzaffer Ozak Efendi hazretlerinin kilisede yapılan zikrullah sonrası bir papazla diyaloğu…

İrfan, aşk-ı ilahiden aşk-ı Rasulullah’tan behredar olanlarda bulunur.
Hubben lillah, buğzen lillah kaidesi vardır. Sevdiğini de nefsin için sevmeyeceksin, kızdığına da nefsin için kızmayacaksın. İnsanlar kati konuşmanın, sert konuşmakla farkını çizemiyorlar. Öyle de olur, böyle de olur denince buna celal deniyor. Mü’minler birbirlerine karşı zilletli, kafirlere karşı izzetli olurlar. Cemal de haktır, celal de haktır.
Büyüklerin taklidi insanı doğru yola götürür,tahkikin başı taklittir.
Sır diye birşey yoktur, Kur’an-ı Kerim aşikar bir kitaptır. Efendimiz’in Kur’an’ın canlı tatbikatı olan hayatı saadeti aşikardır. İnsana nasıl yaşına göre hazmedebileceği yiyecek veriliyorsa manevi bilgiler de o bilgileri hazmedecek kıvama gelmeden verilmez.
Elzemi  lazıma, ehemmi, mühimme tercih edebilme yetisine irfan denir. Bilginin olguya intikal etmesi irfandır, bilgi gaye değildir, irfan gayedir. Yanlış biliyorum, yapayım mı yapmayayım mı şüphesinde olmamalıyız, şüphe de olsa yapmalıyız. Çünkü Efendimiz hadisi şeriflerinde “Siz bildiklerinizle amel edin, Allah size bilmediğinizi öğretir.” buyurmuştur. Bilgiyi amel haline getirmeye de irfan denir.
İrfanın kaynaklarından biri bilgi, diğeri muhabbetir. Muhabbetsiz adamda irfan olmaz, kuru bilgi olur. Kuru bilgi fiile intikal ettiğinde kuru taklit olur.
Namazın beş vakitten ibaret olduğunu, zekatın yüzde iki buçukla sınırlı olduğunu kim söyledi? Duha namaz değil mi, işrak namaz değil mi? Recep, Şaban, Şevval, Zilhicce orucu ne, pazartesi perşembe orucu ne? Bu konuşulanlar asgarilerdir, sen ey müslüman kardeşim dünya hayatının hangi safhasında asgariye razısın?
İlim arttıkça gurur eksilir, alim olan kendini bilmez bilir. Muzaffer Ozak Efendi hazretlerinin ucubla ilgili duası: “Ya Rabbi, ucub illetinin şerrinden sana sığınırım.”

Hiç yorum yok:

Şeriat

Yusuf Kaplan 12 Kas 2021, Cuma İslâm antropolojisinin kaynağı olarak din ve şeriat ya da pınar, ırmak ve umman Önce şu: Türkiye’de, “ş...