8 Nisan 2018 Pazar

Kâbe O'nu karşılamaya gitti!


Kâbe O'nu karşılamaya gitti!

Attar’ın, Tezkiretü’l Evliya isimli kitabında bahsettiğine göre İbrahim Bin Edhem Kâbe’ye varmak için yolda kırk yıl geçirmiş lakin Mekke-i Mükerreme’ye vardığında Kâbe’yi yerinde bulamamış. Bu yüzden sızlanmış, ağlamış ve söyle demişti: “Yazıklar olsun... Gözlerim o kadar kararmış ki artık Kâbe'yi göremiyorum.”

İbrahim Bin Edhem Hz. bunun üzerine söyle bir ses duymuş: “Hayır, Kâbe’yi göreceksin fakat Kâbe Rabia’yı karşılamaya gitti.” İbrahim Bin Ethem Hz. müteessir olmuş; sonra Kâbe’nin yerine geldiğini, Rabia'nin da bir sopaya dayana dayana Kâbe’ye ulaştığını görmüş ve Hz. Rabia'ya bakarak, “Yaptığın işler ne büyük! Dünyaya verdiğin bu velvele nedir? Herkes diyor ki, ‘Kâbe Rabia’yı karşılamaya gitti.’ ”

Hz. Rabia da (k.s.) ona şu karşılığı vermişti: “Ey İbrahim! Ya senin buraya gelmek için yollarda kırk yıl geçirmekle verdiğin velvele ne? Herkes diyor ki, ‘İbrahim her adım başında duruyor ve iki rekat namaz kılıyordu!’ “

İbrahim Hz., “Evet” dedi, “çölü aşmak için kırk yıl geçirdim.”

Hz. Rabia (k.s.) cevap verdi: “Ey İbrahim! Sen buraya namaz kıla kıla geldin. Bense niyaz ede ede geldim.”

Sonra Rabia acı acı ağlamıştı.
Ahirette kurtuluşun tek reçetesi kalb-i Selimdir. Kur'an'da buyrulur: “O gün kalb-i Selimden başka ne evlat, ne mal fayda verir.” (Şuarâ, 88-89) Kalb-i Selimin yolu, dünya ilgi ve sevgisinden uzaklaşmaktan geçer. Çünkü ahirette, yapılan iyiliklerin dışında, altın ve gümüş gibi dünyalık şeylerin bir değeri yoktur.
Hac mevsimi yakın

Kullar, “Lebbeyk Allahümme Lebbeyk” dediğinde Allah da kullarına “Lebbeyk Kulum”  desin. Gözler Kâbe’yi görmeden, Kâbe hacıları karşılamaya gelsin. Hiçbir imkân yokken Allah imkânları mümkün kılsın ve kullarını evinde misafir etsin. Rasulullah, Ravza’sında ümmetini karşılasın; “Geldin mi, hoş geldin” desin. Kâbe’ye gittiğinde başka bir insan, dönünce bambaşka bir insan olsun hacılar, Rabbim gizliden gizliye bize de nasip etsin, içten içe aşina etsin. Hz. Rabia, Hz. İbrahim bin Ethem yani dostları gibi gitmeyi nasip etsin. Gidenler bizden de selam etsin.

Hiç yorum yok:

Şeriat

Yusuf Kaplan 12 Kas 2021, Cuma İslâm antropolojisinin kaynağı olarak din ve şeriat ya da pınar, ırmak ve umman Önce şu: Türkiye’de, “ş...